Srpsko Udruženje Privrednih Rizničara – Osnivačka Skupština

Osnivačka skupština Srpskog Udruženja Privrednih Rizničara održana je 03.Marta.2016. godine u Novom Sadu u prostoru edukativnog centra SUPRi-ja, koji se nalazi u ulici Žarka Zrenjanina 4. Na sednici su utvrdjeni ciljevi i delatnost, usvojen je Statut i izabrani su Organi Udruženja.

Za Predsednika Udruženja je izabran Nebojša Gavrilović (Vojvodjanska Banka) za Sekretara je izabran Bojan Benić (Vojvodjanska Banka). Upravni odbor pored Predsednika i Sekretara čine još tri člana: Jelena Popović (Carlsberg Srbija), Sanja Đerić (Opportunity Banka) i Ljubomir Jovanović (Omega Consulting Team). Na sednici je izabran i Nadzorni odbor koga čine: Branislav Borković (Anova Kooperacija) i Vladislav Benić (Ad Hoc Software).

SRPSKO UDRUŽENJE PRIVREDNIH RIZNIČARA je strukovno udruženje koje okuplja članove radi razmene iskustava, znanja i poslovne prakse. Udruženje će se baviti obrazovanjem, obukom i razvojem sposobnosti i stručnosti članova, jačanjem profesionalnog identiteta i stvaranjem i promovisanjem standarda i profesionalne etike.

„Jedan od osnovnih ciljeva Udruženja je razvoj finansijskih tržišta u Srbiji kroz unapredjenje postojećih ali i kroz uvodjenje novih finansijskih instrumenata i modela upravljanja sredstvima i tržišnim rizicima“, naglasio je u uvodnom izlaganju Nebojša Gavrilović, predsednik SUPRi-ja.

Srpsko udruženje privrednih rizničara ostvaruje kontakte sa domaćim i stranim kompanijama i udruženjima, tako da na najbolji način može da poveže medjunarodnu ekonomsku teoriju i „know-how“ sa domaćom praksom.

U pojedinim srpskim preduzećima riznica kao zasebna organizaciona jedinica već postoji, uglavnom u velikim domaćim i medjunarodnim kompanijama. U najvećem broju privrednih društava riznica ili nepostoji ili nije organizovana na taj način i nisu jasno podeljene uloge, zadaci, nadležnosti i odgovornosti. U vremenu koje dolazi, a imajući u vidu sve neizvesnija tržišna kretanja i sve veći uticaj sistemskih rizika, kompanije, bez obzira na veličinu treba da prepoznaju potrebu organizovanog i sistemtičnog upravljanja finansijskim sredstvima. Ovakav način upravljanja sredstvima i rizicima bi pored koristi samoj kompaniji, doprineo i razvoju čitavog finansijskog tržišta i finansijske kulture u Srbiji.

Leave a Reply