Kamatne Stope Kroje Tržište

Uticaj niskih kamatnih stopa na finansijska tržišta, je takav da se investitori okreću alternativnim tržištima, tržištima u razvoju i nekim novim proizvodima ili granama privrede u kojima vide veću stopu prinosa od minimalne i sigurne kamatne stope na državne hartije od vrednosti razvijenih zemalja.

U prethodnoj nedelji je ECB donela odluku da ostavlja na istom nivou svoje kamatne stope i da nastavlja sa programom kvantitativnog labavljenja minimum do kraja godine a ukoliko stopa inflacije ostane ispod projektovanih dva procenta verovatno će nastaviti QE program i tokom 2018. godine.

Isto tako je i naša NBS donela odluku da referentnu stopu zadrži na nivou od 4% , imajući u vidu efekte dosadašnjeg ublažavanja moneterne politike kao i očekivano kretanje inflacije u granicama cilja u naredne dve godine. Da li NBS planira dalje smanjenje ili se možda globalni uticaj povećanja FED stope prelije i kod nas, ostaje nam da vidimo. Možda se, ukoliko dođe do povećanja kamatne stope na dolar NBS odluči za povećanje referentne stope kako bi investitorima dala signal da prati globalne trendove i da je spremna da odgovori na njih.

Da li će to povećanje biti dovoljno da privuče velike investitore? Neki od njih kao što su Investicioni ogranak „Bank Of America“ savetuju ulaganje u „virtuelnu realnost“. Tržište VR u poslednjih par godina raste velikom brzinom a poslednje najave iz Apple-a da prilagođavaju aplikacije da mogu da podrže VR to samo potvrđuju. Možda je veća stopa prinosa u trgovanju kripto valutama. Nekima od njih vrednost raste vrtoglavo, kakav će biti odnos snaga između par najpopularnijih Bitcoin-a, Ethereum-a, Litecoin-a ili Rippl-a i koja će kripto valuta imati primat na tržištu pitanje je za sve investitore.U narednoj nedelji tj. u sredu 14.juna odluku o kamatnoj stopi treba da saopšti američki FED. Očekivanja tržišta su da će doći do povećanja stope za 0,25%. Obzirom da se govori o dva povećanja do kraja godine, već sledeće povećanje možemo očekivati u septembru, jer krajem godine FED počinje sa politikom „normalizacije“ kako bi smanjili učešće MBS (Mortgage Backed Security) u svom portfoliu.

Ako je suditi po trendovima u svetu, svi „veliki“ ili samo željni većeg profita ulažu u nove tehnologije, nove izvore energije, istraživanje svemira, elektro i samoupravljajuće automobile ili kripto valute. Neki se opredeljuju za ulaganje u akcije velike tehnološke petorke FAAMG. Oni malo slabijeg apetita ili sa željom za većom sigurnošću se češće opredeljuju za stara dobra utočišta u vidu zlata, Švajcarskog Franka, državnih Hov ili umetničkih dela kojima cena u poslednje vreme takođe raste.

Leave a Reply